Nieuws

Excursie van Abbe museum

Even leek het erop, dat de excursie naar het Van Abbe niet door zou gaan 31 maart…. Het aantal inschrijvingen bleef onder de maat, maar Mischa besloot tòch te vertrekken, waar we haar erg dankbaar voor zijn.

Mijn ervaring is, dat het Van Abbe Museum gemakkelijk ondergewaardeerd blijft, dat het nog altijd niet meetelt in de geweldige rij van musea die Nederland rijk is. Volledig onterecht. Zowel gebouw als collectie kunnen de harten stelen van cultuur- of kunstminnenden. Van Abbe is een uniek gebouw en heeft een geheel eigen collectie. De moeite waard.

Op een bijzondere manier hebben de deelnemers van Petruspark onder de bijzondere begeleiding van Sophie Tutelaers, onze gewaardeerde docent en kunsthistorica en de hoffelijke leiding van Mischa een middag lang mogen genieten.

Wat mij bijzonder geraakt heeft, is de mate van toegankelijkheid van de kunstwerken. Een Karel Appel wordt niet op afstand getoond, maar je kunt hem a.h.w. aanraken. Ik kreeg het gevoel in dit museum dat de rijkdom even van mij, van ons was. Dat ontroerde me.

Een bijzonder aspect viel me op, nl. een aantal gevoelsobjecten die naast het kunstwerk geplaatst zijn; mensen met een gezichtsbeperking kunnen het met de handen aanraken en zo toch iets ervaren van de schoonheid, maar ook als je wel normaal kunt waarnemen, is het een bijzondere ervaring.

Ook de ontmoeting daarna met een hapje en een drankje was een welkome afsluiting.

Kortom het was een zeer geslaagde excursie. Dank aan onze gewaardeerde Mischa.

Geschreven door: Gera van Remmen